Mökin vuokraus on helppo tapa nauttia mökkeilystä ilman omaa mökkiä. Vuokramökkejä on runsaasti tarjolla ympäri Suomea ulkomaita myöten. Huomioi nämä seikat, kun varaat mökkiä lomareissulle.

Artikkeli sisältää mainoksia*

Mitä kautta varata vuokramökki?

Mökin varaamiseen on monia erilaisia nettipalveluita. Yksinkertaisimmat palvelut ovat enemmänkin lehti-ilmoituksen tyylisiä, kun taas osassa palveluita voit tutustua kohteisiin sekä varata ne suoraan palvelun varausjärjestelmän kautta, sekä mahdollisesti maksaakin. Täydemmän palvelun mökinvarauspalvelusta käy esimerkiksi HomeAway* ja enemmän sieltä tee-se-itse päästä Nettimokki.com.

HomeAway
Vuokramökkejä ja -taloja
Kattava maksuturva
Varaustuki hätätilanteissa
24h asiakaspalvelu
Varaa nyt

Laajin määrä kohteita löytyy tutustumalla kaiken tyyppisiin ilmoituksiin eri palveluiden kautta, mutta ellei palvelulla ole omaa varaus- ja maksujärjestelmää, niin mökin vuokraaminen vaatii sinulta enemmän viitseliäisyyttä ja vaivannäköä. Tällöin on sinusta itsestäsi kiinni tiedustella mökin varaustilannetta ja hintaa. Mikäli haluat päästä helpommalla, niin kannattaa valita palvelu, jonka kautta mökin varaus hoituu alusta loppuun.

Mökki rannalla

Mökki rannalta on monen kestosuosikki.

Varaa mökki ajoissa ja varmista hinta

Vuokramökin kanssa kannattaa olla riittävän ajoissa liikkeellä. Mökkejä löytyy usein myös aivan suunnitellun loman kynnyksellä, mutta valikoima on huomattavasti rajatumpi, kuin ajoissa varaten. Varaa mieluusti vähintään kolme kuukautta ennen lomaa, niin valinnanvaraa on enemmän.
Mökin vuokrauksen ilmoitettu hinta voi olla tarkka, mutta usein se on vain viitteellinen. Täyden palvelun varauspalvelussa hinta on yleensä pitävä, mutta asioitaessa suoraan mökin omistajan kanssa kannattaa aina varmistaa mökin hinta. Esimerkiksi juhlapyhille on usein ilmoitettua korkeampi hinta. Tämä ei johdu siitä, että mökin omistaja haluaisi huijata asian suhteen, vaan on enemmänkin ilmoitustekninen asia. Hinta kannattaa siis aina varmistaa.

Mökki talvella

Laskettelurinteiden läheltä vuokramökit varataan loppuun ensimmäiseksi.

Ostamisen turvallisuus

Mikäli vuokraat mökin suoraan sen omistajalta, niin vuokraamisen turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Mökistä maksetaan yleensä varausmaksu ja loputkin hinnasta pitää yleensä maksaa ennen vuokrauksen alkua. Tämä luonnollisestikin altistaa mökin vuokraavan lomalaisen huijaukselle.

Mökin vuokrailmoituksesta kannattaakin tarkistaa mökkiä vuokraavan tahon tiedot; esimerkiksi arvostelut, jos niitä löytyy ja kuinka kauan mökkiä vuokraava on ollut kyseisen palvelun jäsenenä. Niin mökkiä vuokraavat lomalaiset, kuin mökin vuokraajakin tykkäävät usein puhua vuokrauksesta puhelimitse, koska tällöin osapuolet saavat toisistaan astetta paremmin kuvan. Ota siis puhelin käteen ja pirauta.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää varauspalvelua, joka varmistaa vuokraamisen turvallisuuden puolestasi, jolloin pääset itse vähemmällä vaivalla.

Tarkista, että mökki täyttää vaatimuksesi

Vuokrailmoituksesta, että myyjältä kyselemällä kannattaa tarkistaa, että mökki on toiveidesi mukainen. Mökkejä on moneen lähtöön siinä missä mökkiläisiäkin. Osa toivoo luonnonläheisempää, hivenen alkukantaista meininkiä ja osa hieman varustellumpaa mökkiä, maisematoiveista nyt puhumattakaan. Kiinnitä huomiota esim. seuraaviin seikkoihin: sisävessa/ulkovessa, vesi, sähköt, onko sauna, onko tie miten hyvin aurattu talvella, kuinka kaukana on lähin kauppa, etäisyys toivomiisi aktiviteetteihin kuten hiihtokeskukseen, ja niin edelleen.

Ylellinen mökki

Vuokramökkejä löytyy myös vähän ylellisemmästä päästä.

Tarkista mahdolliset erityisohjeet ja ehdot

Tarkista mahdolliset erityisehdot vuokraukselle esimerkiksi lemmikkien suhteen, jos sellainen löytyy. Toinen tärkeä asia on itse mökkiin liityvät ohjeet. Tälläisiä ovat esim. veden tulon avaus ja peruslämmön säätö isommalle, sekä erinäiset muut ”teloilla” olevan mökin käyttöönotto-ohjeet. Osa mökeista on täysin käyttövalmiina, mutta osa ei. Jo ennen mökin varaamista kannattaa siis varmistaa, että omat taidot ja mielenkiinto riittävät sen saattamiseksi asumiskelpoiseksi. Toimenpiteet eivät ole yleensä isoja, mutta yllätyksiltä on parempi välttyä ja selvittää asia etukäteen.