Toiveissa vaate joka kestää? Näin ostat kestävän vaatteen, joka palvelee sinua parhaimmillaan useita vuosia.

Oikea vaate oikeaan käyttötarkoitukseen

Ennen pureutumista vaatteiden ominaisuuksiin on hyvä mainita, että vaatteen kestävyyteen vaikuttaa huomattavasti se, että ostat sen oikeaan käyttötarkoitukseen. Vaatteita on niin arkikäyttöön, kuin juhlakäyttöönkin ja sisäkäytöstä eritasoisiin ulkokäytön muotoihin. Mikä tahansa vaate ei luonnollisestikaan kestä missä tahansa käytössä, joten osta ja käytä vaatteita niiden suunnitellun käyttötarkoituksen mukaan.

Vaatteen materiaali

Nyrkkisääntö on, että paksu materiaali kestää ohutta pidempään. Paksu vaate kestää enemmän kulutusta, kuin akuuttia mekaanista rasitustakin. Neulottujen materiaalien osalta sama pätee myös kudoksen tiheyteen. Mitä tiheämpää vaatteen kudos, niin sitä kestävämpää se on. Materiaalin paksuuden saa helposti selville sormilla hypistelemällä ja kudoksen tiheyttä voi tarkastella venyttämällä hieman kudosta tai vaikka valoa vasten tarkastelemalla.

Huivi

Kudoksen tiheyden näkee silmämääräisesti tarkastelemalla.

Vaatteen käyttöikää rajoittaa usein myös puhtaat ulkonäköseikat, kuten nukkaantuminen. Vaatteen nukkaantumista ehkäiset helpoiten ostamalla vaatteen, jonka kudoksen materiaali on mahdollisimman vähistä eri materiaaleista sekoitettu. Parhaiten nukkaantumista kestää esim. puhdas puuvilla, jossa on siis vain yhtä materiaalia; puuvillaa. Toisaalta luonnonkuituun, kuten puuvillaan lisätty keinokuitu lisää vaatteen kestävyyttä. Keinokuitu toimii vahvempana tukimateriaalina, joka pitää materiaalia ja vaatetta koossa. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat sukat.

Vaatteen ompelun laatu

Laadukas ommel on tärkeä tekijä vaatteen kestävyydessä. Hyvä ommel on päätetty kunnolla ja ommel on tiheää. Vaatteen sisäpuolisia ompeleita esim. vuorissa on mahdotonta tarkastella, joten joudut tekemään johtopäätökset ulkoisten ommelten perusteella. Voit hakea osviittaa myös hinnasta, mutta mikään takuuvarma tae hyvästä laadusta se ei ole. Hyvä ompelu vaatii kuitenkin enemmän aikaa tai ainakin osaavampia ompelijoita ja kumpikin maksaa, joten kaikkein halvimmat vaatteet eivät ole yleensä parhaiten ommeltuja.

Vaatteen oikea hoito

Oli vaate valmistettu kuinka kestäväksi tahansa, niin oikea hoito auttaa sitä myös kestämään käytössä, kun taas väärä hoito voi tuhota vaatteen tai ainakin lyhentää sen käyttöikää. Tutustu vaatteen mukana tuleviin hoito-ohjeisiin. Huomionarvoista on sopivan pesulämpötilan ja -aineiden käyttö, sekä mekaaninen rasitus kuten linkous; katso ohjeista kestääkö vaate linkousta. Venyvästä materiaalista, kuten villasta valmistetut vaatteet kannattaa ripustaa kuivumaan vaakasuuntaiselle tasolla, esimerkiksi pyykkitelineen päälle. Näin vaatteet eivät veny muodottomiksi kuivuessaan. Vaatteen, kuin vaatteen kestävyyttä lisää mahdollisimman vähäiset pesukerrat. Mikäli mahdollista, niin tuuleta vaate pesun sijasta.