Verkkokaupoista ostaminen on helppoa ja nopeaa, sekä usein myös halvempaa. Katso miten tilaat verkosta ympäristöystävällisesti.

Yhdistä eri tilauksia

Mikäli tilaat netistä useasti ja nimenomaan samasta kaupasta, niin pyri yhdistämään useampia tilauksia yhteen tilaukseen. Näin säästät paitsi toimituskuluissa, niin yksi toimitus useamman sijasta on ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Ennakoi lähitulevaisuuden tarpeitasi ja pyri tilaamaan haluamasi tuotteet samalla kertaa. Ennakoimalla vielä vähän pidemmälle voit säästää tilaamalla esimerkiksi kausituotteita kauden ulkopuolella.

Vältä tarpeetonta tilaamista

Netistä ostamiseen liittyy olennaisesti se, että tuotteeseen pääsee oikeasti tutustumaan vasta, kun sen saa hyppysiinsä. Näin ollen myös palautuksia tulee väkisinkin erityisesti vaatteiden kohdalla. Tuotteiden palautus kuormittaa kuitenkin ympäristöä, joten pyri ennakoimaan hyvin tuotteen sopivuus sinulle ja vältä tilaamista varmuuden vuoksi.

Esimerkiksi useamman eri värivaihtoehdon tilaamista kannattaa välttää mikäli vaatteen sopivuus on ylipäätään kysymysmerkki. Tämä pätee vaikka sopivan vaihtoehdon tilaaminen tarkoittaakin uutta toimitusta. Suurin osa vaatteiden ympäristövaikutuksista syntyy vaatteen valmistuksesta. Monet palautetuista vaatteista päätyvät suoraan roskiin, joten näiden ympäristövaikutus on yhtä suuri tai suurempikin, kuin jos olisi pitänyt ne ja käyttänyt niitä. Palautettujen tuotteiden kohtalo on tietenkin verkkokaupan vastuulla, mutta kuluttaja voi omilla toimillaan vaikuttaa palautettujen tuotteiden määrään.

Toimituspaikan valinta

Tuotteen toimituspaikka kannattaa valita mahdollisimman lähelle paikkaa, jossa asioisi muutenkin. Toimituspaikka voi olla esimerkiksi työmatkan varrella tai vaikkapa oman ruokakaupan pakettiautomaatti. Tällöin toimituksen hakemisen ei muodosta ylimääräistä matkaa, vaan sen voi yhdistää muuhun asiointiin. Tämä tekee tuotteen toimituksesta/hakemisesta ympäristöystävällisempää.

Muistaa tuotteen takuu

Tuotteiden korjaaminen on yleensä ympäristöystävällisempää, kuin uusien valmistaminen. Vikaantuneesta tuotteesta kannattaakin tarkistaa onko takuuta vielä jäljellä ja mahdollisuuksien mukaan palauttaa vikaantunut tuote. Kannattaa myös muistaa, että takuuaika ei ole sama asia, kuin valmistajan vastuuaika tuotteensa suhteen. Tuotteen on kestettävä sille odotettavissa oleva tavanomainen kestoaika normaalissa käytössä. Vikaantuneen tuotteen voi siis palauttaa tapauskohtaisesti varsinaisen takuuajan jo päätyttyäkin.