Virustorjunta ja siihen liittyvät palvelut kehittyvät kaiken aikaa. Katso missä mennään vuoden 2020 osalta, jotta tiedät suojautua oikein. Ratkaisuja on monenlaiseen käyttöön ja tarpeeseen.

Artikkeli sisältää mainoksia*

Minkälainen virustorjunta?

Minkälainen virustorjunta sopii sinulle? Virustorjuntaohjelmistot koostuvat karkeasti jaotellen seuraavista elementeistä: virusten havaitseminen ja poisto, reaaliaikainen torjunta, nettiselauksen suoja, verkkopankkiyhteyden lisäsalaus, palomuuri tai sen lisäosia, kiristysohjelmasuoja, sovellusten hallintaa sekä VPN-palveluita. Näiden lisäksi on tarjolla esimerkiksi käyttäjähallintaa mm. lasten internetkäytön turvaamiseksi.

Mikäli sinulla on käytössäsi Windows 10, niin sinulla on perustason virustorjunta ja palomuuri kunnossa. Mac tarjoaa myös kelpo perustason virustorjunnan ja palomuurin. Tältä osin olet jo suojattu. Kännyköiden osalta tilanne on kimurantimpi ja kännykän mukana tulevan suojan taso vaihtelee puhelimittain.

Erillinen virustorjuntaohjelmisto tarjoaa turvaa ja lisäominaisuuksia, joita ei löydy perustason ohjelmistoista, kuten myös kattavamman laitesuojan.

Ohessa poimintoja virustorjuntaohjelmistoista.* Hinnat ovat joulukuulta 2019.

F-Secure Safe

Virustorjunta
Reaaliaikainen suojaus
Ransomware-suojaus
Verkkopankkisuojaus
3 laitteelle asti
Suomalainen palvelu
59,90 €/v.
Muuta:
Useita tuotepaketteja
Myös VPN-palvelu
Siirry palveluun

Avast Premium Security

Virustorjunta
Reaaliaikainen suojaus
Ransomware-suojaus
Haavoittuvuuksien tarkastus
69,99 €/v. (PC, 1 laite)
Muuta:
Useita tuotepaketteja
Löytyy ilmaisversio
Myös VPN-palvelu
Siirry palveluun

BullGuard Internet Security

Virustorjunta
Reaaliaikainen suojaus
Ransomware-suojaus
Haavoittuvuuksien tarkastus
3 laitteelle asti
59,99 €/v.
Muuta:
Useita tuotepaketteja
Myös VPN-palvelu
Siirry palveluun

Tarvitsenko erillisen virustorjuntaohjelmiston?

Erillinen laadukas virustorjuntaohjelmisto tarjoaa tehokkaamman virusten havaitsemisen, kuin esim. Windowsin tai Macin vakiosuoja. Ero ei ole suuren suuri, mutta eroa on.

Keskeisin ero on erillisen ohjelmiston lisäosissa. Lisäosat tarjoavat suojaa erityisesti käyttäjän virheiden varalta. On helppoa erehtyä klikkaamaan epäilyttävää linkkiä vaikkapa sähköpostissa tai nettiä selatessaan ja tässä kohtaa tulee virustorjuntaohjelmisto vastaan. Ne auttavat pysäyttämään tilanteen ennenkuin mitään vahinkoa ehtii tapahtua, on kyse sitten viruksista tai erinäisistä huijausyrityksistä käyttäjän tietojen kalastelemiseksi. Lisäksi kiristysohjelmasuojat auttavat rajaamaan vahinkoa, jos virus pääsee saastuttamaan oman koneen.

Kattavat virustorjuntapaketit sisältävät yleensä myös suojan eri laitteille, kuten kännyköille ja tableteille. Näin myös nämä laitteet tulevat suojatuiksi. Kännykälle voi ostaa myös erillisen virustorjunnan, niin halutessaan.

Erillistä ohjelmistoa voi suositella, jos haluat maksimaalisen turvan erilaisia uhkatilanteita vastaan. Erillistä ohjelmistoa voi suositella erityisesti ikäihmisille tarjoamaan suojaa käyttäjän virheitä ja huijausyrityksiä vastaan. Virheitä sattuu; allekirjoittanutkin on klikannut useamman kerran väärää linkkiä sähköpostissa. Monet huijausyritykset ovat sangen uskottavia ja vaatii harjaantunutta silmää tunnistaa ne. Virustorjuntaohjelmiston tarjoama lisäturva on omiaan minimoimaan vahingot.

Reaaliaikaista seurantaa ja torjuntaa

Reaaliaikainen seuranta ja virusten torjunta on selkeä erottava tekijä eri virustorjuntaohjelmistojen välillä. Hyvä reaaliaikainen seuranta on kehityksen kärkeä. Reaaliaikainen seuranta mahdollistaa virusten torjunnan ennen kuin ne ehtivät edes asentua koneelle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi verkkoliikenteen seurantaa. Jotkut ohjelmistoista vievät tämän vielä pidemmälle; esimerkiksi pääsy viruksia sisältävälle sivulle voidaan estää ja varoittaa käyttäjää sivustosta. Osa ohjelmistoista myös skannaa koneen haavoittuvuuksien varalta, jotta mahdolliset haavoittuvuudet löydetään ennen rikollisia.

NordVPN

VPN-palvelu
Armeijatason salaus
6 laitteelle asti
76,33 €/v.
Siirry palveluun

Yhteenveto

Virustorjunnassa reaaliaikainen seuranta ja virusten torjunta on kehityksen kärkeä, jossa erillisellä laadukkaalla virustorjuntaohjelmistolla saa parempaa suorituskykyä. Erillinen virustorjunta sisältää myös monenlaista lisäturvaa; kuten selauksen suojausta ja suojausta kiristysohjelmia vastaan.

Parhaat ilmaisista virustorjuntaohjelmistoista ovat maksullisten ohjelmistojen ilmaisversioita, kuten Avastilla*.

Monet virustorjuntaohjelmistoja tarjoavista yrityksistä tarjoavat pakettiin myös VPN palvelua joko kylkiäisenä tai erikseen ostettavana. VPN palvelun tarpeellisuus riippuu paljolti omista internetin käyttötarpeista ja yksityisyyden halusta. Toki se tuo lisäkerroksen turvallisuutta netin käyttöön.